Μονή Τοπλού

Μονή Τοπλού

Μονή Τοπλού

Το Φοινικόδασος Βάι βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο της Κρήτης, κοντά στην ιερά μονή Τοπλού, ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια της Κρήτης με τεράστιες εκτάσεις βιολογικής καλλιέργειας. Αυτά ξεκίνησαν με την πρωτοβουλία του ηγουμένου της Ιεράς Μονής Τοπλού, Φιλόθεου Σπανουδάκη με στόχο την απαλλαγή χημικών λιπασμάτων και ουσιών στη διατροφή μας.

Υπάρχει έδρα ομάδας βιοκαλλιεργητών και επίσης υπάρχει ελαιουργείο παραγωγής βιολογικού ελαιόλαδου, καθώς και μονάδες βιολογικής τσικουδιάς και κρασιού και έχει γίνει το επίκεντρο βιολογικών καλλιεργειών ελαιολάδου και κρασιών της περιοχής.  (συνέχεια…)

Αρχαία Ίτανος και η περιοχή

Itanos area

Αρχαία Ίτανος και η περιοχή

H αρχαία Ίτανος βρίσκεται μονο 2 χλμ βόρεια του εστιατορίου – Φοινικόδασος Βάι και βορειοανατολικά της μονής Τοπλού. Τα ερείπιά της απλώνονται σε όλο το πλάτος του λαιμού του ακρωτηρίου. Η πόλη άνθησε κυρίως κατά τους ιστορικούς και ελληνορωμαϊκούς χρόνους, είχε όμως ιδρυθεί σε προελληνική εποχή. Η ονομασία της φαίνεται πως είναι μινωική, αν και ο Στέφανος Βυζάντιος διασώζει την παράδοση που τη θέλει να προέρχεται από τον πρώτο οικιστή της, τον Φοίνικα Ίτανο, ιδρυτή φοινικής αποικίας για το εμπόριο της πορφύρας και τη βιοτεχνία του γυαλιού. (συνέχεια…)

Φοινικόδασος Βάι

Καφέ - Εστιατόριο Βάι

Καφέ - Εστιατόριο Βάι

Το Βάι είναι πιο γνωστή παραλία του νομού Λασιθίου, τροπική, με λεπτή άμμο και κρυστάλλινα καταγάλανα νερά. Βρίσκεται στο Βορειοανατολικό άκρο της Κρήτης και απέχει 8 χλμ. από τo Παλαίκαστρο. Ο συνδυασμός της μαγευτικής παραλίας με το σπάνιο φοινικόδασος δημιουργούν ένα εξωτικό τοπίο. (συνέχεια…)

Το Παλαίκαστρο

Παλαίκαστρο, 6 χλμ από το Vai Εστιατόριο

Παλαίκαστρο, 6 χλμ από το Vai Εστιατόριο

Τo Παλαίκαστρο βρίσκεται στo άνατολικότερο άκρο της Κρήτης, σε απόσταση7 χλμ από το Φοινικόδασος – εστιατόριο Βάι και 19 χιλ. από τη Σητεία. Είναι το μεγαλύτερο από τα χωριά της επαρχίας Σητείας με 1300 περίπου κατοίκους.
Η πλεονεκτική γεωγραφική του θέση το κατατάσσει σε κέντρο μιάς ευρύτερης περιοχής με αρκετά φυσικά, ιστορικά και αρχαιολογικά ενδιαφέροντα. Εκεί μπορείτε να βρείτε όλα όσα χρειάζεστε για τις διακοπές σας καταλύματα, αρτοποιείο, βενζινάδικο, ανταλλαγή νομισμάτων, φαρμακείο, γραφείο για τουριστικές πληροφορίες κ.λ.π. (συνέχεια…)

Σητεία

Σητεία

Η Σητεία απέχει 25 χλμ από το εστιατόριο Βάι!

Η Σητεία είναι κωμόπολη της ανατολικής Κρήτης με 8.900 κατοίκους και απέχει 25 χλμ από το εστιατόριο Βάι. Διοικητικά υπάγεται στο νομό Λασιθίου. Διαθέτει μικρό αεροδρόμιο που την συνδέει με την Αθήνα και την Κάρπαθο.

Οι απέραντες παραλίες, το υπέροχο φυσικό τοπίο, το ήπιο κλίμα, οι φιλόξενοι άνθρωποι και το εξαιρετικό κρασί, κάνουν την Σητεία μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις της Κρήτης.

Είναι βέβαιο ότι η βυζαντινή πολιτεία της Σητείας βρίσκεται κάτω από τη σύγχρονη πόλη. (συνέχεια…)

Κουρεμένος και windsurfing

Κουρεμένος και windsurfing

Vai Restaurant: Κουρεμένος και windsurfing

Στην παραλία του Κουρεμένου όπου οι άνεμοι “Μελτέμια” την κάνουν μια ιδανική θέση για να μάθετε ή να βελτιώσετε τα ταλέντα σας στο windsurfing,  λειτουργεί σταθμός Windsurf από το 2004 όπου εκεί μπορείτε να ενοικιάσετε τον απαραίτητο εξοπλισμό. Απέχει μόνο 4 χλμ από το εστιατόριο και το φοινικόδασος Βάι και 2 από τον οικισμό του Παλαικάστρου.

Windsurfers από όλο τον κόσμο συναθροίζονται στην παραλία του Κουρεμένου, η οποία άξια καυχιέται ότι είναι μια από τις καλύτερες windsurfing παραλίες στην Ευρώπη. (συνέχεια…)