Φοινικόδασος Βάι

Κατηγορία: Η ΠεριοχηΚαφέ - Εστιατόριο Βάι

Καφέ - Εστιατόριο Βάι

Το Βάι είναι πιο γνωστή παραλία του νομού Λασιθίου, τροπική, με λεπτή άμμο και κρυστάλλινα καταγάλανα νερά. Βρίσκεται στο Βορειοανατολικό άκρο της Κρήτης και απέχει 8 χλμ. από τo Παλαίκαστρο. Ο συνδυασμός της μαγευτικής παραλίας με το σπάνιο φοινικόδασος δημιουργούν ένα εξωτικό τοπίο. Το Βάι έχει κηρυχθεί αισθητικό δάσος και βιότοπος με σπάνια χλωρίδα και πανίδα, στο οποίο φυτρώνει το είδος «Φοίνικας του Θεόφραστου» μοναδικό στον κόσμο.
Είναι το μεγαλύτερο σε έκταση και μοναδικό σε ομορφιά φοινικόδασος στην Ευρώπη.

Είναι ένα απο τα 19 Αισθητικά Δάση της Ελλάδας με έτος ίδρυσης το 1973. Ο λόγος για τον οποίο ανήκει σε αυτή τη κατηγορία προστατευόμενων φυσικών περιοχών είναι η ύπαρξη του ενδημικού Κρητικού Φοίνικα. Η έκταση του αισθητικού δάσους είναι 20 εκτάρια και η ονομασία του προέρχεται απο τα φοινικόδεντρα που στην Κρήτη ονομάζονται Βάγιες – Βάγια – Βάι. Ο συγκεκριμένος φοίνικας είναι γνωστός απο τη Μινωική εποχή.

Σύμφωνα με μια εκδοχή, το φοινικόδασος προέρχεται από Φοίνικες εμπόρους οι οποίοι έμεναν στη γειτονική πόλη «Ιτανος» και λάτρευαν το θεό «Φοίνικα».

Καφέ - Εστιατόριο Βάι

Καφέ - Εστιατόριο Βάι

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, υποστηρίζεται ότι το δάσος προήλθε από τους Αιγύπτιους στρατιώτες του Πτολεμαίου οι οποίοι ήρθαν ως σύμμαχοι του Ιτάνου στον πόλεμο με τις πόλεις της Πραισσού και της Ιεράπυτνας.
Η τρίτη εκδοχή υποστηρίζει ότι το δάσος δημιουργήθηκε από τους σπόρους που πέταγαν οι Σαρακηνοί πειρατές, των οποίων οι καρποί του φοίνικα αποτελούσαν απαραίτητη τροφή, το 824 π.Χ. όταν κατέλαβαν τη Κρήτη.

Δείτε φωτογραφίες από το φοινικόδασος

Παρακαλώ, γράψτε σχόλιο!