Σητεία

Κατηγορία: Η ΠεριοχηΣητεία

Η Σητεία απέχει 25 χλμ από το εστιατόριο Βάι!

Η Σητεία είναι κωμόπολη της ανατολικής Κρήτης με 8.900 κατοίκους και απέχει 25 χλμ από το εστιατόριο Βάι. Διοικητικά υπάγεται στο νομό Λασιθίου. Διαθέτει μικρό αεροδρόμιο που την συνδέει με την Αθήνα και την Κάρπαθο.

Οι απέραντες παραλίες, το υπέροχο φυσικό τοπίο, το ήπιο κλίμα, οι φιλόξενοι άνθρωποι και το εξαιρετικό κρασί, κάνουν την Σητεία μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις της Κρήτης.

Είναι βέβαιο ότι η βυζαντινή πολιτεία της Σητείας βρίσκεται κάτω από τη σύγχρονη πόλη.

Η πολιτεία της Σητείας έζησε μεγάλες περιπέτειες. Το 1508 φοβερός σεισμός έπληξε την πόλη και προξένησε μεγάλες καταστροφές. Προτού ακόμα επιορθωθούν οι ζημιές του σεισμού αυτού οι επιδρομές του φοβερού Μπαρμπαρόσα ερήμωσαν τα Σητειακά παράλια.

Το1538 επιτέθηκε εναντίον της πόλεως της Σητείας και σκόρπισε τον όλεθρο και την καταστροφή. Πολλοί πιστεύουν πως η πόλη εγκαταλείφθηκε τότε ολοκληρωτικά, πράγμα που μάλλον στερείται αλήθειας. Το 1648 οι Τούρκοι πολιόρκησαν την Σητεία. Η ενετική φρουρά της πόλης αμύνθηκε μέχρι το 1651 οπότε φαίνεται με την αποχώρηση της φρουράς ακολούθησε από την ίδια η καταστροφή των τειχών και των σπουδαιότερων κτισμάτων.

Η Σητεία ξαναχτίστηκε πάνω στα ερείπιά της το 1870. Το ρυμοτομικό σχέδιο ήταν του Αβνή Πασά και η νέα πόλη προς τιμή του ονομάστηκε «Αβνιέ», ονομασία που μόνο οι Οθωμανοί συνήθιζαν ενώ οι Έλληνες την έλεγαν Σητεία, ενώνοντας έτσι τους κρίκους της σπασμένης αλυσίδας στην ιστορία της.

Με την ανακατάληψή της από τους βυζαντινούς αναδείχτηκε σε σημαντικό εμπορικό λιμάνι του Βυζαντίου, με έντονη εμπορική δραστηριότητα, χαρακτήρα που κράτησε και στα πρώτα χρόνια της Ενετοκρατίας.
Οι Βενετοί ονομάζουν τη Σητεία : «maximum statum et lumen ejiusdem insulae» δηλαδή «Μέγιστο σταθμό και φως του νησιού» και την καθιστούν κύριο εμπορικό σταθμό του Regno di Candia στο σταυροδρόμι της Ανατολής και της Αφρικής.

Για να σταθεροποιήσουν την κυριαρχία τους οι Βενετοί χτίζουν πολλά φρούρια σε διάφορα σημεία στρατηγικής σημασίας, τα οποία μπορεί να θαυμάσει ακόμη και σήμερα ο επισκέπτης

Παρακαλώ, γράψτε σχόλιο!