Μονή Τοπλού

Κατηγορία: Η ΠεριοχηΜονή Τοπλού

Μονή Τοπλού

Το Φοινικόδασος Βάι βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο της Κρήτης, κοντά στην ιερά μονή Τοπλού, ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια της Κρήτης με τεράστιες εκτάσεις βιολογικής καλλιέργειας. Αυτά ξεκίνησαν με την πρωτοβουλία του ηγουμένου της Ιεράς Μονής Τοπλού, Φιλόθεου Σπανουδάκη με στόχο την απαλλαγή χημικών λιπασμάτων και ουσιών στη διατροφή μας.

Υπάρχει έδρα ομάδας βιοκαλλιεργητών και επίσης υπάρχει ελαιουργείο παραγωγής βιολογικού ελαιόλαδου, καθώς και μονάδες βιολογικής τσικουδιάς και κρασιού και έχει γίνει το επίκεντρο βιολογικών καλλιεργειών ελαιολάδου και κρασιών της περιοχής. 

Μοναστήρι Τοπλού, 5χλμ από το Εστιατόριο

Μοναστήρι Τοπλού, 5χλμ από το Εστιατόριο

Στη μονή Τοπλού λειτουργεί εκκλησιαστικό και ιστορικό μουσείο με πολλά και σπάνια κειμήλια.

Η Μονή Τοπλού είναι ένα ιστορικό μοναστήρι που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε όλους τους αγώνες των Κρητικών για Ελευθερία.  Το 1654, επί Τουρκοκρατίας ο Νεόφυτος Πατελλάρος, ο πρώτος μητροπολίτης της Κρήτης, παραχώρησε στο Πατριαρχείο μερικά μοναστήρια της Κρήτης. Το 1704 η Μονή Τοπλού διασώθηκε από τα βαρύτατα χρέη, τις τεράστιες φορολογίες και τις αδιάκοπες αφαιμάξεις των αγαθών από τους Γενίτσαρους.

Το 1798, ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης Γρηγόριος ο Ε΄ κηρύσσει τη περιουσία της Μονής αδούλωτη και ανενόχλητη και απαγορεύει την εκποίησή της άνευ αδείας του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Μοναστήρι Τοπλού, 5χλμ από το Εστιατόριο

Μοναστήρι Τοπλού, 5χλμ από το Εστιατόριο

Το καθολικό της μονής είναι αφιερωμένο στην Παναγία και στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Ο δραστήριος ηγούμενος της μονής Φιλόθεος Σπανουδάκης σήμερα έχει φροντίσει να αναστηλωθεί ολόκληρο το μοναστήρι και να οργανωθεί μουσείο παλιών εικόνων και χαλκογραφιών.

Ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας και έμπνευσης είναι η δυο φορητές εικόνες, έργο του Ιωάννου Κορνάρου, η εικόνα «Μέγας εί Κύριε και Θαυμαστά τα έργα Σου» και η Άγια Αναστασία η Φαρμακολύτρια. Εκτός από της φορητές εικόνες εξαιρετικής τέχνης, εκτίθενται Ευαγγέλια, αργυρεπίχρυσοι σταυροί, πατριαρχικά συγίλια, μολυβδόβουλα, αρχιερατικά άμφια κ.α.

One Response to “Μονή Τοπλού”

 1. Νίκος 28 Δεκεμβρίου 2011 at 4:28 μμ #

  Μαζί με φίλους επισκεφτήκαμε τη Μονή Τοπλού στην Ανατολική Κρήτη και μάλιστα επειδή ο δρόμος δεν ήταν και από τους πιό εύκολους φτάσαμε λίγο αργά το μεσημεράκι. Με το φόβο,
  μήπως δεν ήταν κατάλληλη η ώρα μπήκαμε μέσα, όπου μας υποδέχθηκαν με την γνωστή Κρητική φιλοξενία. Η έκπληξη όμως ήταν ο κ. Γιώργος (ο φύλακας στο μουσείο της μονής).
  Μπροστά στην εικόνα του Ιωάννη Κορνάρου «Μέγας εί Κύριε και Θαυμαστά τα έργα Σου»

  Ξεκίνησα να διαβάζω κάποιες πληροφορίες από τον οδηγό που είχα στα χέρια.Ο κ.Γιώργος διέκρινε το ενδιαφέρον μας ,μας πλησίασε και άρχισε να μας πληροφορεί για την τέχνη της συγκεκριμένης εικόνας αλλά και άλλων της μονής με τρόπο μοναδικό.
  Με γνώσεις, με λόγο ‘ρέοντα’ και πάνω απ’όλα με όρεξη μας ταξίδεψε δείχνοντας μας εκτός από τις θαυμαστές εικόνες, αντικείμενα Εκκλησιαστικής Τέχνης όπως Ευαγγέλια, αργυρο-επίχρυσους σταυρούς, Πατριαρχικά Συγγίλια, Σουλτανικά Φιρμάνια, σφραγίδες, επαναστατικά λάβαρα, αρχιερατικά άμφια και άλλα.

  Ένιωσα απίστευτο θαυμασμό και περηφάνια τόσο για το θησαυρό των μοναστηριών μας όσο και για τους ανθρώπους μας!!

  Θεωρώ ότι είναι από τα αξιοθέατα της Κρήτης που πρέπει να περιλάβετε στην επίσκεψη σας.


Παρακαλώ, γράψτε σχόλιο!